18.5.24

17 χρόνια λειτουργίας του Πυροσβεστικού Μουσείου

Του ε.α. Αντιστρατήγου Π.Σ. Γιάννη Σταμούλη


 17 Μάϊου 2007, Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων και στην Παλλήνη Αττικής, εγκαινιάζεται το Μουσείο του Πυροσβεστικού Σώματος από τον  τότε Υπουργό Δημόσιας Τάξης και τον αείμνηστο Αρχηγό του Π.Σ. Αντρέα Κόη. 

Η θεσμική ίδρυσή του είχε προβλεφθεί από το 1992 με το Π.Δ. 346, αλλά λόγω έλλειψης χώρου δεν είχε υλοποιηθεί.  Θα περάσουν 13 χρόνια, μέχρι το 2005, όπου μετά από προσπάθειες θα αρχίσει να μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Μια επιτροπή με τους συναδέλφους Χωνιανάκη Αντώνη, Διαμαντή Νικόλαο, Σταμούλη Γιάννη, Μπαλντά Παναγιώτη, Παππά Αναστάσιο και Σούγιολτζη Γιάννη, αναλαμβάνει να υλοποιήσει την κιβωτό της πυροσβεστικής ιστορίας. 


Από τα εγκαίνια του Μουσείου 18/5/2017
Το Μουσείο θα στεγαστεί στο νέο πυροσβεστικό κτίριο του 12ου Πυροσβεστικού Σταθμού στην Παλλήνη. Στο πλαίσιο του θα συμπεριληφθεί και το Πυροσβεστικό Αρχείο και η Πυροσβεστική Βιβλιοθήκη. Το 2006, ορίζεται πρώτος του Διευθυντής, ο Τζοίτης Θανάσης και παράλληλα η πρώτη επιστημονική επιτροπή με τος Δημήτριο Κάκκο, Νικόλαο Διαμαντή και Γιάννη Σταμούλη. Στο Μουσείο θα στεγαστεί όλη η πυροσβεστική ιστορία στην Ελλάδα από το 1821 μέχρι και σήμερα. Στο ισόγειο στις στεγασμένες ρεμίζες, εκτίθενται ιππήλατες πυροσβεστικές αντλίες του 18ου αιώνα και πυροσβεστικά οχήματα από τη δεκαετία του 40 μέχρι και του 90. Στον πρώτο όροφο βρίσκεται το Πυροσβεστικό Αρχείο, με εξαιρετικά πολύτιμο υλικό όπως αυτό των ατομικών φακέλων των πρώτων Πυροσβεστών (1930) καθώς και του ολυμπιακού αρχείου του 2004. Στο δεύτερο όροφο αναπτύσσεται  το κύριο μέρος του μουσείου με πολύτιμα εκθέματα, στολές, εξοπλισμό, τεκμήρια, που διατρέχει  μια πυροσβεστική διαδρομή  δύο αιώνων.

Η αίθουσα Μνήμης 
Ιδιαίτερης σημασίας αποτελεί η κόκκινη αίθουσα μνήμης, όπου με λιτό και συνάμα υπερβατικό τρόπο είναι αφιερωμένη στους πεσόντες του Πυροσβεστικού Σώματος. Ένα μνημείο χρέους τιμής και υπόμνησης που έγινε με χορηγία της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος.
Το Μουσείο διαθέτει ένα μεγάλο αρχείο σπάνιου  φωτογραφικού και βιντεοληπτικού υλικού.
Παράλληλα τα εκθέματα εμπλουτίζονται συνεχώς, από δωρεές συναδέλφων, ενώ έχει γίνει και ένα σημαντικό έργο ψηφιοποίησες μοναδικών πυροσβεστικών βιβλίων και της σειράς των περιοδικών της σπάνιας πλέον Πυροσβεστικής Ηχούς.
Το πλέον όμως σημαντικό είναι η επισκεψιμότητα  στο Μουσείο, χιλιάδων κυρίως μαθητών όλων όλων των ηλικιών με οργανωμένες επισκέψεις,  που έχουν την δυνατότητα με βιωματικό τρόπο να βλέπουν την ιστορία αλλά και το παρών του Πυροσβεστικού Σώματος.
Το Μουσείο βρίσκεται στην συμβολή Μίληση και Λ. Μαραθώνος στην Παλλήνη Αττικής. Η ηλεκτρονική του διεύθυνση είναι   https://museum.fireservice.gr


Στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024, το Πυροσβεστικό Μουσείο, με τη ανανεωμένη πλέον εξωτερική του εμφάνιση, παρουσιάζει στο κοινό τη νέα αίθουσα της μόνιμης έκθεσής του, αφιερωμένη αποκλειστικά στις τηλεπικοινωνίες και ιδιαίτερα στο γνωστό τηλεφωνικό κέντρο «199». Ασύρματοι, τέλεξ και τηλεφωνικές συσκευές, χάρτες πόλεως, βιβλία συμβάντων, φωτογραφίες και άλλα σπάνια και μοναδικά υλικά, ζωντανεύουν τη διαδρομή του μέσα στο χρόνο και δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν πώς λειτουργεί αυτό το τόσο σημαντικό επιχειρησιακό κομμάτι του Πυροσβεστικού Σώματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

jstamoul@gmail.com