c foto Π.Κοτρίδης |
Του ε.α.Αντιστρατήγου Π.Σ Γιάννη Σταμούλη
Στο φονικό οπλοστάσιο, των τρομοκρατών, παγκοσμίως, σημαντική θέση περιλαμβάνει το όπλο του εμπρησμού.
Η φωτιά είναι ένας τελείως διαφορετικός τύπος επίθεσης όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα μέσα τρομοκρατίας. Τα παράγωγά της, καπνός, εκρήξεις, φόβος, μπορεί άνετα να αποπροσανατολίσουν τις αρχές ασφαλείας, να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν την επέμβασή τους και να δημιουργήσουν πολλαπλάσιους κινδύνους και ενδεχομένως να αυξήσουν τον αριθμό των θυμάτων.
Η φωτιά είναι ένα ελκυστικό όπλο για τους τρομοκράτες γιατί απαιτεί λίγη έως καθόλου εκπαίδευση, κάνει την τακτική αντίδραση πιο δύσκολη, ενώ οι εικόνες της προκαλούν την δημοσιότητα, έχοντας κάλυψη από τα ΜΜΕ και τραβώντας την παγκόσμια προσοχή.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι στο τρομοκρατικό κτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το χτύπημα έγινε με τα αεροπλάνα, αλλά οι πυρκαγιές που προκλήθηκαν, ήταν που κατέρριψαν τους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στην πιο θανατηφόρα επίθεση στο έδαφος των ΗΠΑ.
Το ίδιο εφιαλτικό σενάριο θα επαναληφθεί το 2008 στη Βομβάη της Ινδίας. Σε διάστημα τριών ημερών, 10 τρομοκράτες από το Lashkar-i-Tayyiba (LeT), θα κάνουν την πόλη να παραλύσει.
166 άνθρωποι δολοφονήθηκαν σε πολλές τοποθεσίες σε όλη την πόλη, με την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου για τρομοκρατικές επιθέσεις, που περιελάβανε τη χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, δολοφονίες, κράτηση ομήρων, καταλήψεις κτιρίων, ελεύθερους σκοπευτές, απαγωγές και εμπρησμούς.
Από αυτό το κοκτέιλ τρόμου, η πιο εμβληματική εικόνα είναι από τον εμπρησμό του ξενοδοχείου Taj Mahal Hotel, με τους ανθρώπους να κρέμονται από τα παράθυρα για να γλυτώσουν.
Και επειδή η εικόνα είναι βασική επιδίωξη των τρομοκρατών η φωτιά χρησιμοποιήθηκε ως στρατηγικό όπλο για να προσελκύσει την προσοχή των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης και του διεθνούς Τύπου… Μόνο που σε αυτή την περίπτωση, η πυρκαγιά περιέπλεξε τον σχεδιασμό διάσωσης, αφού μετατόπισε την προσοχή από τις απειλές των ελεύθερων σκοπευτών και των ομήρων, δημιουργώντας μια ασύμμετρη εξέλιξη, πέρα από κάθε τακτικό σχεδιασμό.
Τον Σεπτέμβριο του 2012 δολοφονείται ο Αμερικάνος πρέσβης και τρεις ακόμα Αμερικάνοι της πρεσβείας στη Βεγγάζη της Λιβύης.
Οι τρομοκράτες που φέρεται να να συνδέονται με την Ansar al-Shari`a και την al-Qa`ida στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQIM), κατά την επίθεσή τους, βάλαν φωτιά με μεγάλες ποσότητες υγρών καυσίμων στην κύρια οικία, με αποτέλεσμα ο Πρέσβης, ο οποίος ήταν στο καταφύγιο με τους υπόλοιπους να εγκλωβιστούν από την θερμοκρασία και τον καπνό.
Η εικόνα με το κτίριο της αμερικάνικης πρεσβείας να φλέγεται ήταν δυναμικό σύμβολο, που συνοδεύτηκε το επόμενο διάστημα με παρόμοιες εμπρηστικές επιθέσεις εναντίον της Πολυεθνικής Δύναμης του ΟΗΕ στη χερσόνησο του Σινά και στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τυνησία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αποτυχημένες σχεδιαζόμενες εμπρηστικές επιθέσεις από στελέχη της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ με χαρακτηριστικότερες αυτές
του Dhiren Barot, με σχεδιασμό για επίθεση στο Prudential Building στο Newark, στο New Jersey, και στο Citi Corp Building στη Νέα Υόρκη, με εμβολισμούς με βυτιοφόρο βενζίνης στα λόμπι τους και ανάφλεξή του στη συνέχεια.
του Jose Padilla, με σχεδιασμό να βάλει πυρκαγιές σε πολυώροφα κτίρια, καταστρέφοντας τη γραμμή του αερίου στα διαμερίσματα.
Στο διάσημο αγγλόφωνο περιοδικό "Inspire", η Αλ Κάιντα παρότρυνε τους "μαχητές της" σε όλο τον κόσμο να πραγματοποιήσουν επιθέσεις χαμηλής τεχνολογίας στη δύση, συμπεριλαμβάνοντας τον εμπρησμό με απλά μέσα.
Μια από τις ιστοσελίδες που συνδέονται με τις ιδέες της Αλ Κάιντα, που ονομάζεται “Al-Ikhlas Islamic Network” δημοσίευσε εκτενές μήνυμα, στο οποίο υποστήριξε ότι οι εμπρησμοί είναι μια αποτελεσματική μορφή δράσης, η οποία δικαιολογείται από τον ισλαμικό νόμο στο πλαίσιο του «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» Η ανάρτηση συμβουλεύει «να θυμόμαστε το «Δάσος Τζιχάντ» κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σημειώνοντας ότι "οι πυρκαγιές προκαλούν οικονομική ζημία και ρύπανση". Η ιστοσελίδα καταλήγει: «Φανταστείτε, αν μετά από όλες τις απώλειες που προκαλούνται από μια τέτοια περίπτωση, μια τζιχάντ οργάνωση, διεκδικήσει την ευθύνη για τις δασικές πυρκαγιές, το επίπεδο του φόβου που θα κυριαρχήσει στους ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη, τη Ρωσία και την Αυστραλία.»
Και στη χώρα μας, ιδιαίτερα μετά την μεταπολίτευση στο οπλοστάσιο της βίας εντάχθηκε το όπλο του εμπρησμού. Και εδώ η πρόκληση πυρκαγιάς, στους επιλεγμένους στόχους, πέρα από την υλική τους καταστροφή, παρείχαν το «αναγκαίο συστατικό» του πανικού, του διάχυτου τρόμου και εξασφάλιζαν τον «κρότο της δημοσιότητας» και την εξασφαλισμένη θέαση του εγχειρήματος.
Από το 1975 μια σειρά από οργανώσεις, όπως, η οργάνωση «Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας (Ε.Λ.Α.)», η οργάνωση «Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης 80», η οργάνωση «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς (Σ.Π.Φ.)», η οργάνωση «Επαναστατική Αντεπίθεση», η οργάνωση «Μηδενική ανοχή», η οργάνωση « Πυρήνας Αλληλεγγύης», η οργάνωση «12 Φλεβάρη», η οργάνωση «μητροπολιτική αντιφασιστική περίπολος», η οργάνωση «νυχτερινή περίπολος». οργάνωση «Γείτονες με θέματα αϋπνίας», οι οργανώσεις «Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο-Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία-Εμπρηστικός Πυρήνας Επίθεσης Στάχτινο Μονοπάτι,» η οργάνωση «Τα παιδία παίζει /FAI-IRF», η οργάνωση «Μαχητική Επιτροπή Αλληλεγγύης. η οργάνωση «Μηδενική ανοχή», η οργάνωση «Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ», η οργάνωση «Αποκλίνουσες Συμπεριφορές για την διάδοση του επαναστατικού τερορισμού – Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο», η οργάνωση «Κύκλοι Παραβατικών», η οργάνωση «Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία-Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο Μονάδα: ¨Φωτιά στα κάτεργα”», η οργάνωση «Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία- Φωτιές στον Ορίζοντα». αναλαμβάνουν την ευθύνη για τον εμπρησμό αυτοκινήτων ξένων αποστολών, κινηματογράφων, δημόσιων κτιρίων, πολυκαταστημάτων, καταστήματα τραπεζών, Α.Τ.Μ., πολιτικά γραφεία, κάμερες παρακολούθησης, ΙΧ εταιριών σεκιούριτι, πούλμαν, οχήματα και μοτοσυκλέτες της αστυνομίας, μηχανές της Δημοτικής Αστυνομίας, γραφεία πολιτικών κομμάτων και στελεχών τους, σε εκκλησίες, και πολλούς ακόμα στόχους.
Πηγές:175 τεύχος της Πυροσβεστικής Επιθεώρησης
https://ctc.westpoint.edu
https://stamoylis.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
jstamoul@gmail.com